Tyngdlyftning

UTK är medlem i Svenska Tyngdlyftningsförbundet och har tävlingsverksamhet i tyngdlyftning. Vi har tävlande på alla olika nivåer och i olika åldrar, allt från ungdomar till veteraner, med det gemensamma intresset av att lyfta tunga saker. Om du är intresserad av tyngdlyftning så kan du höra av dig via mail till info@upsalatk.se så ordnar vi så att du kan komma förbi, provträna med oss och berättar mer. Är du sedan fortsatt intresserad så kan du lösa medlemskap så kan vi hjälpa till med teknik, tävlingsförberedelser och annat stöd man kan tänkas behöva för tyngdlyftning.

Vad är tyngdlyftning?

Tyngdlyftning är en idrott som innebär snabbhet, explosivitet, teknik och styrka. Det består av två delgrenar, ryck och stöt. I bägge lyften lyfter man stången från golvet till raka armar ovanför huvudet, i ryck genom ett moment och i stöt genom två moment. I varje delgren får man tre försök på sig att få med sig ett så bra resultat som möjligt. Det slutgiltiga resultatet är summan av dom bästa försöken i varje delgren. Tyngdlyftning har varit en del av OS sedan de moderna spelen drog igång 1896. I Sverige går det att tävla i tyngdlyftning både i lag och individuellt, UTK har aktiva damlag och herrlag. Om du vill känna på hur en tung vikt plötsligt blir lekande lätt, hur snabbhet gör att gravitationen verkar upphävas är tyngdlyftning idrotten för dig. Som bonus kommer du även att bli smidigare, starkare och få bättre koordination.

Måste jag vara stor och stark för att få vara med?

I tyngdlyftning finns det ålders- och viktkategorier samt tävlingar som passar alla olika nivåer. Tävlingsverksamhet kan bedrivas från det yngsta åldrarna med ålderskategorin U-14 t.o.m. året man fyller 14, därefter finns en ungdomskategori för 14-18 åringar, juniorer 18-20, öppen seniorkategori och flera masterkategorier från 35 och därefter, med tävlande långt över 60år. För damer finns viktklasser från 48kg till 75 med en öppen klass därutöver (75+) och 56 till 105+ för herrar. Det går således bra att vara med oavsett hur gammal eller stor man är. Det viktigaste är att man tycker det är roligt med tyngdlyftning!